Sakız Adası Gezi Notları

Sakız Adası Gezi Notları

(Yazı 2013 yılında yazılmış, 2017’de güncellenmiştir)

Aylardan eylül olmuş, kim gider ki Yunan Adalarına demeyin! Sakız Adası’nın tam zamanı şimdi.

Diğer adalar gibi turistik deniz-kum-güneş adası kimliğinin yanı sıra tarihi bir kimliği de var buranın. Ortaçağ kentlerini gezmeyi sevenler sakın kaçırmasın Sakız’ı. Mavi – beyaz Yunan adası imajı da sarsılıyor burada, sarı taş binalar kafanızda yepyeni bir ada kavramı oluşturuyor.

Sakız’ın “Hoşgeldin” deyişi

Olgun’un iş değişikliğinden ötürü 7 gün kadar bir boşluk oluştu. Gel gör ki bende o kadar boş zaman yok, demek ki fazla uzaklaşamayacağız. Haftaiçinden 2 gün çalıp Sakız’a gitmeye karar verdik. Hem son bir kez denize gireriz, sezon finali olur diye düşündük.

Çeşme’den feribotlar kalkıyor Sakız’a. Ertürk Lines, Turyol ve Sunrise araştırmalarım sonucu ilk karşıma çıkanlar. Sitelerinde güzel ipuçları var, gitmeden önce inceleyin derim. Biz bu gezide her şeyi son anda kararlaştırdık. Çeşme’ye vardığımızda ilk karşımıza çıkan yerden feribot biletimizi aldık, otelimizi feribotta ayırttık ve gezi planını otelde çıkardık.

Feribota biniyoruz

Feribot ile kişi başı gidiş dönüş 21 euro (2017’deki fiyat 30 euro). Turyol’un internet sitesinden biletinizi online alırsanız fiyat 25’e düşüyor, hem zaman hem de fiyat daha avantajlı oluyor. Değerlendirebilirsiniz.

Yine de sefer yapan tüm firmaları inceleyip seçim yapmak için feribotlines sitesinin Sakız Adası feribot sayfasını kullanabilirsiniz. Büyük kolaylık ve en iyi fiyat garantisi ile satın almanızı sağlıyor. Ayrıca Turyol’un 5 euroluk indirimi bu siteden satın alım yaparsanız da geçerli.

Sakız adası’na günübirlik bile gitseniz Schengen vizesi şart. Her yıl ülkemiz ile kapıda vize anlaşmaları yenileniyor, bu servisten de yararlanabilirsiniz.

Çeşme limana girerken arabanızı limanın etrafında boş bulduğunuz yere koyabileceğiniz gibi bizim gibi kalmalı gidiyorsanız limanın yanında Ulusoy’un işlettiği otoparka da koyabilirsiniz.

Çeşme’den Sakız’a yolculuğumuz yaklaşık 1 saat sürüyor. (2017’de gemiler yenilendi, yolculuğu yarım saate düşürdüler). Sabah seferleri 9.30’da. Akşamları dönüş ise 18.30’da. (Sabah 9.00, akşamları ise 18.00’de yeni sefer saatleri). Biz 1 gece konaklayıp ertesi gün 18.30’da döndük. Bu arada feribotlar ile sınırlı sayıda araba da taşınabiliyor. Prosedürleri incelemek lazım, arabanızı adaya çıkardığınızda veya oraya götürürken sigorta kapsamında olmuyor diye duymuştum.

Hoşçakal Çeşme

Biz de adaya giderken öyle yorgunuz ki sormayın… Sabahın köründe kalkmışız, gitmeyelim desem Olgun dünden razı. O yüzdendir ki feribottan iner inmez gördüğümüz ilk araba kiralama şirketinden arabamızı tutup kendimizi otele atmaya baktık. Arabalarda konfor ve lüks aramayın. Biz Aegean Spirit adlı acentadan Hyundai Atos’u 2 günlük 50 euro ya kiraladık. Biraz daha gezip pazarlık etseydik daha ucuza gelebilirdi belki ama 50 Euro da iyi fiyattı sanırım. Arabayı teslim ederken 20 euroluk benzin aldık diye hatırlıyorum.

2017’den not: Son yıllarda Yunan Adaları’na öyle çok talep var ki, özellikle hafta sonları ve tatillerde araba kiralamak büyük sorun haline geliyor, çünkü arabalar kapılıyor. O yüzden yüksek sezonda adaya gidiyorsanız işinizi şansa bırakmayın derim, arabanızı gitmeden önce kiralayın. Sakız Adası’nda araba kiralama konusunda size yardımcı olabilecek Sakız merkezli bir Türk acentanın adresini veriyorum: Deniz Tours. Deniz Bey bize 2. seyahatimizde otel ve araba kiralama konularında çok yardımcı oldu.

Adayı gezerken araba kiralamak istemeyenler için de paket turlar öneriyor Deniz Tours. Paket tur seçenekleri için de buraya tık tık…

Otelimizi son anda ayarladığımız için merkezde uygun fiyatlı bir yer bulamadık. Merkeze 2,5 km uzaklıkta Seafront Studios and Apartments‘da 1 geceliği 2 kişilik 48 euro ya oda tuttuk. Deniz manzarası diyor ama süper bir manzara olduğunu söylemem. Tesis çok yeni, daha 2013 yazında açılmış.  Odaların yeni oluşu ve şık görünümü cezbedici. Banyosu mütevazi, duşu biraz küçük. Odalarda mutfak da var. Otelin en güzel yanı sahiplerinin çok yardımsever olması. Yorgo ve annesi Kati müşteri memnuniyetine çok önem veren iyi insanlar. Yorgo’nun bize yaptığı gezi planı da oldukça hoşumuza gitti ve işimize yaradı.

Seafront Studios and Apartments’da odamız

Bu otel konum olarak da Sakız merkeze yakın, gürültüden uzak. Direk info@chios-seafront-studios.gr adresine mail atarsanız daha uygun fiyat alabilirmişsiniz.

Adada bir çok yerde avea çekiyordu. İnternet olmasa da telefon görüşmeleri yapabiliyorsunuz, çok önemli bir işiniz yoksa yurt dışı paketi satın almaya gerek yok.

Sakız Adası’nda gezilecek yerlere geçelim. Gerçekleştirebileceğiniz bir kaç rota var. Aslında burası küçük bir ada değil ve mesafeler uzun denilebilir. O yüzden pedallara kuvvet, şoförünüz bu gezide yorulacak!

Şoförlüğü devraldığım da oldu

Sakız merkezi Samos’un merkezine göre daha büyük ama yine de fazla bir şey yok. Zaten 2’den 6’ya kadar siesta yapıyorlar, hayalet şehirde kalakalırsınız. Araba kiralama imkanınız yoksa da feribottan tur satın alabilirsiniz. Güney turu ilk tercihiniz olacaktır çünkü buraya gelmişken Sakız merkezden ziyade Pirgi ve Mesta köylerini görmeden dönmeyin diyorlar! Günübirlik bile gitseniz buraları gezebilirsiniz.

Sakız’ın merkez şehri Chios, İngilizce Kios diye okunuyor ama Yunanlılar Hios diyor buraya, hazırlıklı olun. Deniz kenarı bizim İzmir kordonu gibi yanyana dizilmiş kafelerden oluşuyor. Denizden içeri girdiğinizde ise dükkanlar sizi bekliyor alışveriş için. Gündüzleri 2 ve 6 arasında bir çok dükkanın kapalı olduğunu göz önünde bulundurarak plan yapmanızı tavsiye ederim. Pazar günleri de çoğu yer kapalı.

Sakız deniz kenarı

Siesta zamanı uyku zamanı, dükkanlar kapalı

Gece de böyle imiş…

Sakız merkezin biraz kuzeyindeki değirmenleri atlamayın. Bunlar adanın simgesi haline gelmiş, eski ve kullanılmayan değirmenler. Yürüyerek de ulaşılabilir tahminen.

Adanın güneyinin en önemli özelliği sakız ağaçları! Adanın ismini aldığı bu ağaçlar sadece güneyde sakız salgılıyor. Ağaçların altına kireçimsi beyaz bir toz döküyorlar ve ağaçların gövdelerini çiziyorlar. Böylece ağaçtan akan sakız toprağa bulanıp kirlenmiyor, beyaz toza yapışıyor. Daha sonra yıkanarak tozdan ayrılıyor sakızımız. Burada sakıza “mastik” deniliyor. Adanın kuzeyindeki ağaçlardan sakız elde edilemiyor.

Ağaçların altlarına dikkat!

Adanın güneyindeki köyler eskiden beri sakız üretimi gerçekleştirdiği için korsanlar tarafından istilaya uğrarmış. Buna bağlı olarak şehirler dar sokaklar şeklinde inşa edilmiş, etrafı surlar ile çevrilmiş bazılarının. Biz bu köyleri gezerken aşağıdaki rotayı kullandık.

Sakız adası güney rotası F:Sakız, B: Armolia, C:Pirgi, D: Mesta, E: Vessa

Chios’tan güneye doğru giderken ilk durak Armolia olması gerekirmiş. Buradan seramik alışverişi yapılıyormuş. Biz burayı atlamışız. Bizim ilk durağımız Pirgi idi. Pirgi ile Chios arası mesafe 22 km imiş.

Pirgi binaların dışındaki geometrik desenleri ile ünlü bir köyümüz. Dar sokakları ve şirin evleri ile görülmeden dönülmez!

Pirgi

Pirgi kışa hazırlanıyor

Mesta’ya doğru yol alıyoruz. Olimpi köyünün güneyindeki Olimpi mağarası kısıtlı zamanımızdan ötürü es geçtiklerimizden.

Mesta köyünde ilginç bir yapılaşma var. Arklardan oluşmuş sokaklar, taş evler tam bir orta çağ teması oluşturuyor. Kale içi gibi olan bu şehrin tüm derdi korsanlardan korunmakmış. Ara sokaklarda gezerken insan kendini orta çağda hissediyor. İşin ilginci burası halkın yaşadığı bir merkez olma özelliğini korumuş. Burada bir otelde kalıp kendinizi çağın gerisinde hissetmek de alternatif bir tatil planı olabilir. Gelin sokaklarda beraber gezelim…

Mesta’da sokaklar hep böyle

Çanlar sizin için çalıyor

Mesta’dan kuzeye çıkıp Vessa üzerinden Sakız merkeze geri dönüyoruz. Vaktiniz kalırsa Vessa’nın kuzeyindeki Lithi kasabasına da uğranılabilir. Adanın tam batısında kalan bu balıkçı kentinde güneşi batırabilirsiniz.

Vessa’yı uzaktan selamladık.

Batı güzergahında ise Chios’tan çıkıp Nea Moni manastırı, Avgonyma ve Anavatos köyleri uğrak noktaları olabilir.

A: Sakız, B: Nea Moni C: Avgonyma, D: Anavatos. Ok ile gösterilen yer Elinda Koyu

Nea Moni Manastrı’nın ziyaret saatlerine dikkat etmek gerek, öğlen 1 ile 4 arası ziyarete kapalı. Bu manastır tam 1000 yılı aşkın süredir korunuyor ve Unesco’nun dünya mirasları listesinde.

Nea Moni Manastırı

Omuzları ört dediler, örttük.

Ben çan çalmaya devam

Avgonyma’ya da uzaktan selam ettik

Sakız’daki plajlara gelirsek…

Burada bazı plajlar “organized”, bazıları ise “unorganized” olarak geçiyor. Bu ne demek? Organize olmayan plajda herhangi bir restoran, kafe, şezlong, şemsiye yok. Kendi imkanlarınla gideceğin ıssız ve bakir plajlar oluyor. Organize plajlar da bunun tam tersi.

Biz Nea Moni’den çıkıp Anavatos’a doğru giderken yolda şöyle bir manzara gördük:

Elinda koyu

Bu denize çarpıldık! Aşağı insek mi inmesek mi derken buranın Yorgo’nun da önerdiği Elinda Beach olduğunu anladık ve istikameti oraya çevirdik. Denizde bizden başka kimse yoktu, yüzerken suyun şırıltısı huzurun sesiydi. Bu plaj organize olmadığı için güneşin altında pişmeden orayı terketmek durumunda kaldık.

İlk gün ise Pirgi’nin sahili meşhur Mavra Volia’ya gitmiştik. Buranın sahili taşlı ve taşlar volkanik püskürme sonucu oluştuğundan dolayı simsiyah.

Mavra Volia plajı

Siyah çakıllar volkanik püskürme sonucu oluşmuş

Mavra Volia’da da kafe veya restoran yok. Çok aceleniz varsa çok yakında Emporios koyunda restoranlar var. Burası küçük teknelerin bağlandığı bir liman köyü. Burada yüzülmüyor.

Emporios köyü

Acıkmıştık ve yemeğimizi beklerken yüzeriz biraz diye Mavra Volia’nın komşu koyu Komi beach’e gittik. Burası hem kumlu bir sahil, hem de restoranlar yani tavernalar var. Taverna demek restoran demekmiş, illa sirtaki oynanıp tabak kırılan mekan demek değilmiş. Komi beachte Nosatalgia adlı restoranda yiyip içtik. Hesabı istediğimizde sakız likörü de ikram ettikleri için sevdim bu mekanı.

Komi beach

Sakız’da plaj diyince ilk akla gelen, ileride çoluğum çocuğum olursa tereddütsüz getireceğim plaj ise Karfas‘dır. Burası Sakız merkezin 7 km güneyinde oldukça sığ bir denize sahip. Tertemiz,sığ ve kumluk oluşu çocuklu aileleri cezbediyor.Üstelik şezlong şemsiye hizmeti de var. Yüzerken karşınızda Çeşme kıyılarına el sallayabilirsiniz. Karfas bölgesinde bol miktarda otel de var.Burası adanın turizm merkezi denilebilir.

Karfas’da ise Oasis isimli bir kafede yedik. Yemek çeşidi az, fiyatı da nispeten pahalıydı. Karfas’da fotoğraf çekilmemişiz.

Akşam yemeği için Chios’un 20 km kuzeyindeki Langada isimli balıkçı köyüne gittik. Burası sakin bir yerdi, sezon da kapandığı için boştu. Passas adlı restoran burada Türklerin en çok tercih ettikleri yerdi sanırım. Garson da gayet iyi Türkçe konuşuyordu. Akşam yemeğini denize sıfır masada lezzetli deniz ürünleri ile taçlandırmak istiyorsanız Langada köyüne gidin, üşenmeyin. Hava kararmadan giderseniz daha da keyifli olur. Passas’ta uzolu, mezeli, balıklı hesabımız kişi başı 17 Euro tuttu.

Langada köyünde Passas restoran

Bu gezimizde her öğünde Greek Salad yedik. Greek Salad dedikleri şey irice doğranmış domates salatalık üzerine kare şeklinde kesilmiş Feta dedikleri peynirden ibaret olsa da bize çok ferahlatıcı geldi. Kapari de koyuyorlar Sakız’da salatanın içine.

Sakız adasının kendine has bir birası da varmış, Ale tarzındaki bu biranın ismi Fresh Chios Beer. Değişik bir aroması var.

Kahvaltımızı ise Sakız’ın merkezindeki büyük parkta yapalım demiştik.Çok efektif bir kahvaltı olmasa da çayın yanına süt getirdiler ve biz de bir deneme yapalım dedik.

Sakız merkezde büyük bir park var

Çayın yanına süt getirdiler, neden olmasın dedik.

Bu adada alışverişin nabzı Sakız’ın merkezinde atıyor. Biz siesta saatinde gezdiğimiz için çok keyfini çıkaramadık. Adadan alınabilecek şey belli, sakız ve sakızdan yapılan ürünler. Siestada açık bulduğumuz lokal bir dükkandan sakızlı türk kahvesi, sakız reçeli ve sakız likörü aldık. Aldığımız yer meğer her yerde reklamını gördüğümüz Reçelci Rena imiş.

Reçelci Rena

Rena sempatikliği ile ve çalışkanlığı ile gönlümü kazandı. Türkçe konuşması da inanılmaz tatlıydı, soru vurgusu ile “ben de istiyorum?” diyerek bana “likör tatmak ister misin?” diye sormuş meğer. Benim cevabım ve sonuç aşağıdaki gibiydi.

Sakız likörü denerken

Sakızı sadece gıda olarak değil, kozmetikte de kullanıp pazarlıyorlar. Sahildeki Mastic spa ve Mastiha shop isimli dükkanlar turistleri cezbeden dükkanlardı. Mastic spa ürünlerini formüle döken kişi de meslektaşımızmış. Hemen bir foto alalım:

Mastic spa ürünlerini bir eczacı tasarlamış

Bu sefer adaya haftaiçi giderek ada halkının gündelik yaşantısına tanıklık ettik. Adaya dair bazı düşüncelerimi aklıma geldiği gibi kısa kısa yazıyorum:

  • Bu adada özellikle kadınlar çok şişman. Neden ki acaba?
  • Adalarda genç nüfus az.
  • Yunanistan krizde olduğu için adalara olan rağbet artmış. Çünkü anakarada iş yok. Millet adasına dönüp ufak tefek bir şeyler yaparak geçimini sağlama derdinde.
  • Türkiye’ye çok yakın olan adaların en önemli geçim kaynağı ve umudu Türk turistler. Esnaf Türkçe konuşabiliyor. Onlar da ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye’ye gelmeyi tercih ediyor.
  • Turizm broşürlerinde, dükkan levhalarında ve bir çok yerde Türkçe açıklamalar görebilirsiniz.
  • Sakız’da motorsiklet kullanımı çok yaygın. Bizim mahalledeki şişman Hafize teyze kılıklı kadınların bile motor kullanması pek alışkın olduğumuz manzara değil.
  • Adanın köyleri çok ıssız. Bazı sokaklarda oturmuş 2-3 amca görüyorsunuz, onlar da biraz ters bakabiliyor size.

Orta yaş ve üzeri teyzeler var ıssız sokaklarda

  • Bu Yunanlılar çok yüksek sesle konuşuyor sanki!

  • Burada da diğer adalarda olduğu gibi yol kenarında içinde mum yanan küçük kulübeler var. Bu kulübeler o noktada trafik kazası geçirip ölmüş kişiler için yapılıyormuş. Merhum kişinin yakınları zaman zaman ziyaret edip mum yakıp su bırakıyorlarmış.

Bu virajda ölen kişi adına yapılmış hatıra kulübesi

  • Sakız adasını orman yangınları mahvetmiş. Gerçekten üzücü…

Bunun gibi bir çok alan vardı

Sakız Adası’nın kuzey bölümünü keşfedemeden gezimizin sonuna geldik. Şimdi ada sizleri bekler…

Sakız Hatırası

Sakız’da Olgun ile ikimizin tek fotoğrafı

Son Yazılar
Yorum ( 68 )
  1. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    24 Şubat 2014 at 22:00
    Cevapla

    Katkınız için çok teşekkür ederim, sizin yazınızda da gerçekten değerli bilgiler var, fotoğraflarınız da müthiş…

  2. OĞUZ ÇAKIR dedi ki...
    14 Mayıs 2014 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Melike, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan Seasons o Love etkinliğine katilmaya hak kazanıp o günü hastanede geçirdiğim için geceye katılamamıştım. Bugün şans eseri o etkinliğe katilmiş birinin bloğuyla karşılaşıp ordanda seni buldum:) Tatil yazıları takip etmeye bayılırım bi de hemşehrim olduğunu da görünce takibe aldım seni:)\r\n\r\nBir kaç hafta önce biz de eşimle evlilik yıldönümümüzü kutlamak için sakıza gittik ben de bişeyler karalım Sakızla ilgili, siz bizden daha fazla yer görme şansı elde etmişsiniz. Ama asıl ilginç olan aynı otelde kalmış olmamız:) Hatta aynı oda bile olabilir çünkü fotoğraflar birebir örtüşüyor:) Tesadüfün bukadarı dedim yazını okurken. \r\n\r\nHem İzmirli hem de eğlenceli bir bloggerla karşılaştığım için çok mutlu oldum, keşke bi etkinlik düzenlesek de tanışabilsek 🙂

  3. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    14 Mayıs 2014 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba! Hayatın tesadüflerine şaşırmamak elde değil, gün o gün ki, normal hayatta karşılaşamayanlar sosyal medya sayesinde birbirini buluyor :)\r\n\r\nGüzel yorumun için çok teşekkür ederim, Seasons of Love benim ilk blogger aktivitemdi. Umarım son olmaz 🙂 \r\n\r\nBen de senin bloğunu keşfetmiş oldum böylece. İzmir civarını yazan herkes benim de ilgimi çekiyor. Hemşeriler paylaşacak daha çok şey buluyor, birbirlerini daha iyi anlıyor sanırım :)\r\nGörüşmek dileğiyle, sevgiler…

  4. Adsız dedi ki...
    3 Temmuz 2014 at 21:00
    Cevapla

    harikaçokhoş\r\n

  5. Adsız dedi ki...
    3 Temmuz 2014 at 21:00
    Cevapla

    çokgüzeltalatkara

  6. Neşet ALTlNOK dedi ki...
    4 Ağustos 2014 at 21:00
    Cevapla

    Budur… Gitmemize bile gerek kalmadı diyebilirim 🙂 Teşekkürler

  7. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    4 Ağustos 2014 at 21:00
    Cevapla

    Teşekkür ederim ama siz yine de gidin bence, eminim benim göremediğim bir cok güzellik tadacaksiniz 🙂

  8. Adsız dedi ki...
    13 Ağustos 2014 at 21:00
    Cevapla

    2004 yılından beri Yunan Adalarına gidiyorum.. Fotoğraflar gerçekten etkileyici…yorumlara katılmamak elde değil…bir İzmir li olarak gurur duydum.. ama diğer yunan adalarını da görerek yorumlarınızı çeşitlendirebilirsiniz… özellikle Rodos, Kos, Simi ve Midilli de görülmeğe değer..

  9. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    13 Ağustos 2014 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazılarım arasında Samos ve Kos da var. Bu ay sonunda (ağustos 2014) Midilli seyahati planlıyorum. Seneye de Rodos ve Simi’yi aradan çıkarırsam hepsi tamamlanıyor 🙂

  10. Vladimir dedi ki...
    12 Eylül 2014 at 21:00
    Cevapla

    Çok güzel bir yazı, keyifli bir anlatımınız var. Çok teşekkürler. Ancak Emporios balıkçı köyü. Ancak, limanın sağından giden yolu 100 metre kadar yürüyüp sola döndüğünüzde hafif eğimli bir yokuşu çıkıp iniyorsunuz. Karşınıza ağaçların çevrelediği bir yol çıkıyor. Bu yol plaja paralel. Plajın sonundaki kayalarda oyulmuş basamakları çıkarak diğer koylara ulaşmanız mümkün. Toplam üç plaj var.

  11. Adsız dedi ki...
    1 Ekim 2014 at 21:00
    Cevapla

    Ellerinize,yüreğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız, bilgilendim teşekkürler.Yolunuz açık olsun…

  12. Adım Adım Seyahat dedi ki...
    22 Ekim 2014 at 21:00
    Cevapla

    Sakız adasına yelken ile ilk gittiğimde vizem olmadığı için karaya ayak basmamı istememişti polisler. Sonradan konuştuğumuzda konuyu açıklığa kavuşturduk ve güzel adayı keşfedebildim.\r\nÇeşme’nin kardeşi sayılabilecek kadar yakın bir yandan da tam anlamıyla Egeli bir ada.

  13. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    22 Ekim 2014 at 21:00
    Cevapla

    Yelken ile Yunan adaları bizim seneye yaz için planımız. Sizin tecrübelerinizden yararlanmayı çok isteriz aslında…

  14. Adsız dedi ki...
    11 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Ne kadar güzel anlatmışsınız. Paylaştığınız bilgilerden yararlanarak Haziran tatilimizi planlıyoruz.\r\nTeşekkürler 🙂

  15. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    13 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Çok memnun oldum, şimdiden tatil planlayanları görmek de güzel 🙂 Gezgin ruhunuz için sizi tebrik ediyorum, keyifli seyahatler diliyorum.

  16. setenay süzer dedi ki...
    15 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhaba Melike,\r\nSakız’a, geçtiğimiz kurban bayramında,Söke’den kuzenlerimle, Kuşadası tur katılımı ile 2 gece konaklamalı gittik ve çok memnun döndük.Usta işi fotoğrafların ve güzel, özlü anlatımınla yeniden büyük keyifle oraları gezmiş gibiyim..Bizde alışverişimizi Rena dan yapmıştık.Çok teşekkürler,nice güzel gezilerin olsun.Sevgilerimle\r\nsetenay süzer

  17. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    17 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Teşekkürler Setenay Hanım, beğenileriniz beni çok mutlu etti! Diğer adaları da keşfetmenizi öneririm. Hepsinin kendine özgü güzellikleri var.

  18. Adsız dedi ki...
    2 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Sakız adasını görmüş kadar oldum. Harika tanıtmışsınız çok teşekkür ederim.Mayıs ayında gitmek istiyorum çok yararlı oldu benim için.Sevgiler 🙂

  19. Mehmet Çelik dedi ki...
    5 Nisan 2015 at 21:00
    Cevapla

    Çok güzel resmederek, çok güzel yazmışsınız, keşka daha önce okusaydım, 23 Nisan’da günü birlik gideceğim, keşke en azından bir gece kalabilecek gibi planlamış olsaydım dedim, yazınızı ve resimlerinizi görünce. Neyse başka bir sefer inşallah.

  20. Murat Yertutmaz dedi ki...
    19 Nisan 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sakız adasına eşimle beraber iki günlüğüne, plansız ve programsız gitmiştik. Otel odasında internetten araştırırken sizin yazınıza rastladık. Bahsettiğiniz her yeri gezdik, gördük ve çok keyif aldık. Teşekkür ederiz.

  21. dilşad Aytekin dedi ki...
    10 Mayıs 2015 at 21:00
    Cevapla

    Çok faydalandım,emeginiz için teşekkürler!

  22. Misafir
    30 Mayıs 2015 at 21:00
    Cevapla

    Güzel bi yazı hazırlamışsınız sıkılmadan okuduk bilgilendik şeker bayramı kaçamagımız için teşekkürler

  23. Sedat
    1 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sakiz adasimi yoksa midillimi daha guzel gezi ve deNiz olarak acaba??? Simdiden tesekkurler

  24. arslan sayman
    5 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Yazıya bayıldık, eşimle birlikte sakız’a gitmeden önce hatmettiğimiz bir site oldu sizinki. İşimize çok yaradı, seyahatimizi daha iyi programlamamıza neden olduğunuz için teşekkürler. Bol bol gezip, paylaşmacalar :-)\r\n

  25. melike kutlay cengiz
    5 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sedat Bey, benim gözlemim Sakız’ın plajları daha güzeldi. Fakat Midilli’nin her yerini gezebilmiş değilim, büyük bir ada çünkü. İkisi de plaj anlamında pişman etmez sanırım. Tüm beğeniler için teşekkürler!

  26. ZELİŞ
    5 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    SELAM BİZ DE TEMMUZ SONU GİBİ GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORZ 3 YAŞINDAKİ KIZIMIZLA ÇOCUK İLE GİTME KONUSUNA NE DERDSİN?BİR DE BİR GECE YETER Mİ 2 GECE Mİ KALSAK?GERÇEKTEN HARİKA BİR YAZI BEN DE BLOĞUMA BEKLERİM.İZMİR’DE YAZAN BİR BLOGGERİM SEVGİLER ÖPÜCÜKLER

  27. melike kutlay cengiz
    6 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Zeliş! 3 yaşındaki çocukla gitmek problem olmaz bence, araba kiralar istediğiniz yerde molalar verirsiniz. Sakız çok küçük bir ada değil, 2 gece kalsanız daha rahat gezersiniz, daha çok yer görürsünüz. Ama 1 gece için de gitmeye değer. İzmir’den bir bloggerla tanıştığıma memnun oldum, nice geziler ve yazılar olsun!

  28. sibel tuna
    14 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    MERHABA MELIKE HANIM YAZILARINIZ MUTHIS MOTIVE EDICI SIZI OKUDUKTAN SONRA BASKA ARASTIRMA BLOG OKUMA GEREK KALMADI.TEBRIKLER.. BU YAZ AGUSTOSUN 1. HAFTASI 3.4 GUNLUK YUNAN ADASI TURU YAPMAK ISTIYORUZ. ONCE MIKANOS SANTORINI DUSUNDUM AMA TOPLAM 1200-1300 EURI FAZLA GELDI. RODOS DUSUNDUM VAZGECTIM:) SIMDI SAMOS VEYA SAKIZA YAKINIM. ESIMIN IZNI COK AZ OLDUGUNDAN INCE INCE DUSUNUYORUM PEK FIRSAT BULAMIYORUZ YURTDISINA.. SIZCE ONCE HANGISI ? ŞIMDIDEN TŞK.. SEVGILER…SİBEL

  29. melike kutlay cengiz
    18 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sibel Hanım, Sakız mı Samos mu derseniz bence yazın Samos. Güneş – Kum – deniz üçlüsüne ulaşmak daha kolay, plajlar daha organize. Ama denizle ilgim yok, tarih ve kültür turu olsun derseniz Sakız’ı öneririm. İkisi de gayet güzel adalar, pişman etmez.

  30. murat
    18 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    merhabalar, ağustosun son haftası ilk olacak şekilde sakız adasına gitmeyi planlıyoruz. 3 veya 4 gün kalmak istediğimizde (hem adayı güzelce gezebilmek için hem de bütün yılın yorgunluğunu atabilecek deniz kum güneş dinlencesi için) sizce uzun bir süre mi planlamış oluruz? ve karfas otel için uygun olur mu, yoksa merkez chios en iyisi mi? teşekkür ederiz.

  31. melike kutlay cengiz
    18 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    mERHABA mURAT bEY, 3-4 GÜN İDELA BENCE. dEDİĞİNİZ GİBİ DİNLENE DİNLENE GEZERSİNİZ, ZATEN ADA ÇOK KÜÇÜK SAYILMAZ. kONAKLAMA İÇİN kARFAS DA OLABİLİR, SAKIZ DA. bİRBİRLERİNE UZAK SAYILMAZLAR ZATEN. kARFAS GÜNDÜZLERİ DENİZE YAKIN OLMANIZ AÇISINDAN GÜZEL OLUR. şİMDİDEN İYİ EĞLENCELER.

  32. Fethi ahmet avçin
    23 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Melike hanım güzel bir yazı olmuş. elinize sağlık. 24-27 eylül arası bir tura katılmak istiyorum. o tarihlerde hava durumu nasıl oluyor? ayrıca 3-4 günlük bir gezinin toplam maliyeti ne kadar bilgi verebilir misiniz? teşekkürler.

  33. melike kutlay cengiz
    26 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Fethi Bey, bahsettiğiniz tarihlerde hava tamamen sürpriz. Biz 10 eylülde gitmiştik, sıcaktı ama bunaltıcı değildi. Denize girmiştik. Eylül sonu rüzgarlı da olabilir. 3-4 günlük gezinin maliyetini çok kabaca söyleyebilirim, kişibaşı 200 euro civarı harcanabilir. Ama ne yiyip içeceğinize, kaç kişilik odada kalacağınıza bağlı.

  34. Misafir
    2 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Melikecim, tesadufen girdim bloguna sakız ile ilgıli bir şey arıyordum. Fotografını gorunce inanamadım birden yorumlardan adını gorunce tamam dedim. gezi notların harıka olmuş. devamlarını dileriz. Pelin Ergi. (SHFAL)

  35. OZLL
    3 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    SAYENİZDE TEKRAR GİTMİŞ KADAR OLDUM:)

  36. Halil toklucuoğlu
    4 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    melike hanım selamlar,\r\nyazınızı büyük bir keyifle okudum. kaleminize sağlık. ağustos sonu gibi biz de adaya günü birlik gitmeyi düşünüyoruz. 1 güne sığdırabildiğimiz kadar yeri sizin yazınızdan aldığımız notlarla görmeye gayret edeceğiz. sizden öğrenmek istediğimiz bir konu daha var. vize işlemi nasıl hallediliyor ? bu konuda bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz.\r\n\r\n

  37. Nil gun
    4 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Guzel yazi olmus ama otellerle ilgili tavsiyede aradi gozum.Birde Merkezde plaj varmi?karfasa nasil gidiliyor illa araba kiralamak sartmi?Keza diger koylerede ve plajlarada minibus varmi?

  38. melike kutlay cengiz
    5 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Pelincim karşılaştığımıza çok memnun oldum o zaman! Yorum için teşekkürler, öpüyorum seni!

  39. melike kutlay cengiz
    5 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Halil Bey selam, yazımı beğendiğiniz için teşekkürler. Vize için Yakın Yunan Adaları Rehberi yazımı okuyabilirsiniz. Kapı vizesi alacasanız bir turizm acentesine gezinizden 4 gün önce başvurmanız gerekiyor. Schengen vizesi için ise konsoloslukların sitesinden bilgi alabilirsiniz.

  40. melike kutlay cengiz
    5 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sevgili Nil Gun, oteller ile ilgili söyleyebileceğim fazla ir şey yok, çünkü ben sadece 1 otelde kaldım ve onunla ilgili düşüncelerimi paylaştım yazıda. tam Merkezde plaj yok, yürüyerek ulaşabileceğiniz bir noktada olabilir ama bana rüzgalı geldi orası. Karfas’a ve diğer bazı köylere toplu taşıma var diye gördüm internette, ama nereden kalkar, saatleri nelerdir bilmiyorum. Biz araba ile gitmiştik.

  41. ÖzlEm
    7 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    merhaba,\r\nyarın Sakız ‘a gİdiyoruz. ailecek. son Anda yapılmış bir plan oldu. yazınızı keyifle okudum. çok faydalı olacağını düşündüğüm güzel bir plan yapma fırsatı saĞladı diye düşünüyorum

  42. Seben
    8 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba, Yazinizi keyifle okudum.\r\nDuBai’de yasiyorum.\r\nAgustos sonunda Sakiz Adasina gitmeyi planliyorum.\r\nOnceden vize almam cok zor.\r\nBir turizm firmasi ile gidip donecegim\r\nKapidan vize alabiliyor muyum ?\r\nCevabiniz icin cok tesekkurler simdiden.

  43. melike kutlay cengiz
    9 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    mERHABA! kAPIDAN VİZE ALMAK MÜMKÜN EVET AMA EN AZ 3 GÜN ÖNCEDEN BİR TURİZM ACENTESİNE BİRKAÇ BELGE VERMENİZ GEREKİR. İnternet üzerinden Çeşme’de bir turizm acentesi ile yazışıp işinizi halledebilirsiniz diye düşünuyorum.

  44. Hmd
    15 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Yazınız oldukça faydalı buldum ellerinize sağlık… teşekkürler 😀 bir kaç sorum olacaktı.\r\nBisikletle avrupa turu yapmayı planlıyorum. Yaklaşık bir ay sürecek ve kimi zaman ulaşım için tren, feribot vs KULLANACAĞIM. Çesmeden başlayıp sakız adasina sonra yunan, italya…\r\nBu esnada KONAKLAMAYI çadır ile yapıp kamp kuracağım. Kamp için sakız adasında uygun bir yer var mı yasal olarak veya insanların sürekli çadır kurduğu. Teşekkürler…

  45. melike kutlay cengiz
    17 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba HMD, Sakız’daki kamp alanlarını hiç bilmiyorum açıkçası. Zaten 1 gece kaldık sadece bizde. Mutlaka vardır ama, gidince de bulabilirsiniz. Size şimdiden iyi yolculuklar.

  46. Hulya
    22 Eylül 2015 at 21:00
    Cevapla

    Super

  47. Misafir
    19 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    HOŞ, OKUMAKTAN KEYİF ALDIĞIM VE BİLGİLENDİĞİM BİR YAZI. kalEMİNİZE SAĞLIK, TEŞEKKÜR EDERİM. mETİN dİRİM

  48. Evden kaçış oyunu
    10 Aralık 2015 at 22:00
    Cevapla

    GERÇEKTEN GEZİLİP GÖRÜLMESİ GEREKEN NADİR YERLERDEN BİRİSİ, BU ARADA MUSAİT OLDUĞUNUZDA SİZİ AKIL OYUNLARI KULÜBÜ OLARAK OYUNLARIMIZDA GÖRMEK İSTERİZ 🙂

  49. Zuhal
    20 Aralık 2015 at 22:00
    Cevapla

    merhabalar,\r\nyazı ve fotoğraflar gerçekten çok yönlendirici ve canlandırıcı olmuş, teşekkürler. biz yılbaşı tatili fırsatı ile hafta sonu kaçamağı yapmayı düşünüyoruz. cuma günü Çeşme’de olacağımız için c.tesi – pazar sakız adasına geçelim istiyoruz. kış olduğu için daha çok kültürel ve dinlenmece bir gezi olacaktır. sizce c.tesi günü sakız adasında olup, pazar günü başka bir adaya mı geçelim? ikinci bir adaya geçin derseniz, hangi ada öneriniz olur? önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. teşekkürler\r\nselamlar

  50. melike Kutlay Cengiz
    21 Aralık 2015 at 22:00
    Cevapla

    Selamlar! Tatilinizin uzunluğu nedir acaba? Yine pazar günü eve dönüş yapacaksanız bence hiç değmez başka adaya. Ama pazartesi dönüş düşünüyorsanız en yakında Samos var. kışın adalar arası vapur seferleri ne sıklıktadır bilemiyorum. Kısacası koşuşturmaya değmez diye düşünüyorum. Eğer 2 gün Sakız’da sıkılacağınızı düşünüyorsanız pazar günü Karaburun yarımadasını gezmeyi düşünebilirsiniz. Veya Sakız’da Olimpi kasabası, lithi köyü veya kuzey kısımları gezersiniz, vakit geçer gider…

  51. Seğmen
    1 Nisan 2016 at 21:00
    Cevapla

    gittikten sonra okudumve gittiğimiz her yer ile lgili yazı var gerçekten çok güzel olmuş

  52. MEhmet
    8 Nisan 2016 at 21:00
    Cevapla

    Merhabalar,\r\n\r\nEge-akdeniz plani yaparken adalara da bi goz atiyim derken tamamen kafam karisti 🙂 samos cok hos ama kuyruk bekleme olaylari vs hic cekici gelmedi ve kusadasina ugrama planimiz yoktu, bir de oraya gitmek zorunda kalacagiz o yuzden sakiz a mi gitsek diye dusundum. agustos ta gidicez vemuhtemelen arabamiz olmicak, gunubirlik olur herhalde arabasiz tavsiye ediyormusunuz ve arabasiz gidebilecegimiz guzel kumsal/deniz varmidir yakinlarda? yoksa daha cok cevre/kultur gezisi amacli mi olmalidir\r\n\r\ncok tesekkurler simdiden

  53. melike kutlay cengiz
    12 Nisan 2016 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Mehmet Bey, Samos’taki kuyruk olayı maalesef tüm adalarda var. Sakıza gidebilirsiniz, hoş olur. Sakız merkezinde bir plaj var mıydı, şu an hatırlayamıyorum. Yürüyerek değirmenleri geçerseniz oralarda bir plaj olabilir. Ama en güzel plajlar hep araba ile gidiliyor. Kültür turu yapacaksanız da gidilecek yerler araba ile gidilir. Ama feribot acentesinden günlük tur satın alabilirsiniz bütçenize uyarsa. Veya ekonomik olsun derseniz sakız merkezde gezip dolaşır, hoşunuza giderse denize girersiniz.

  54. Kemal
    29 Nisan 2016 at 21:00
    Cevapla

    Bir gezi bu kadar güzel anlatılır. sizinle gezi yapanların çok şanslı olduğunu düşünüyorum, çünkü gezilerde yodaş çok önemli. mayısın ilk haftasında yapacağım gezide önerilerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim.\r\n

  55. Yigıt AKkus
    2 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    emegınız ıcın tesekkurler, hayli faydalandım…

  56. Arzu Tuskaya
    10 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    merhabaaa, yunan adalarına dair paylaşımlarınızı okudum, harikasınız. çok keyifli anlatmışsınız herşeyi. biz de kızım ve arkadaşlarımla geçen yaz gittik sakız adası’ na. çok keyifli ve güzel bir tatildi. ilginç olan aynı otelde kalmış olmamız. Ben booking.com den bulmuştum oteli ve çok memnun kaldık. yorgo ve kati nin tatilimize katkısı büyük oldu. her sabah bize plan oluşturup tavsiyelerde bulundular. biz de keyifle gezdik, yedik ve içtik. bu yıl yine sakız’a mı gitsek yoksa diğer adaları mı denesek diye düşünürken sizin blogunuzla rastlaştım. hala kararsızım aslındaç samos’ a gidebiliriz ama eziyetli mi olur diye düşünmeden edemiyorum. yine de Teşekkürler paylaşımlarınız için, sizin deneyimlerinizden de faydalanarak yeni bir tatil planlayacağız büyükk ihtimalle. \r\n\r\ngörüşmek üzere, sevgiler…\r\n\r\narzu

  57. Cengiz Erenoğlu
    11 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    TEŞEKKÜRLER… YENİ SEYAHAT YAZILARINIZI MERAKLA BEKLİYORUM…

  58. Emrah önder
    16 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    Midilli yazınız çok yol Gösterici ve müthiş olmuştu. Bu yaZınızdaki tavsiyEleri mutlaka takip edeceğiz

  59. nadide Hulya
    16 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    Sakiz adasini bir arkadasimin tavsiye etti ve sizin blgunuzu da okuduktan sonra sakiz adasina gittik.Gerci hala buradayiz ve bunu yazmak zorunda kaldim. Adaya ilk geldigimiz gun Aegean spirit isimli araba kiralama acentasindan wolsvogen polo 2015 20.000 km de bir ara. kiraladik ve kalacagimiz otele gittik. Ertesi gun hemen 7-9 km uzakliktaki pirgi”ye gittik. Gezerken aractan koku geldi ve kenara cektim. Arabanin hareket etmedigini fark ett;m yolda birinden yardim istedik o da bakti ve arabada sikinti oldugunu soyledi. hEMEN KIRALADIGIMIZ SIRKETI ARADIK 2 SAAT SONRA GELEN BAYAN VE YANINDAKI KISI SADECE MOTORU ACTI BAKTI VE ARABANIN DEBRIYAJ DISKININ YANDIGINI SOYLEDI. NASIL YAPMIS OLABILIRIM DEDIM, BUNUN UZERINE BIZI YALANCILIKLA SUCLUYORSUNUZ DIYEREK BAGIRDI, SADECE SINIRLENMEYIN DEDIM,BOYLE BIR DURUM OLMADIGINI , DURUMU ANLAMAK ICIN SORU SORDUGUMU ANLATMAYA CALISTIM AMA NAFILE. aRABAYI ORADA BIRAKARAK, bIRLIKTE SIRKETE GITTIK,SADECE ARABANIN DAHA ONCEKI SERVIS KONTROLLERINI GORMEK ISTEDIGIMI SOYLEDIM. fAKAT PAZAR GUNU BU BILGILER SERVISTEDIR DENDI. bUNUN UZERINE BANA 690 eu LUK BORC CIKARTILDI, BENDE PARCALARI DA ALMAK ISTEDIGIMI SOYLEYINCE AGIR HAKARETLERE MARUZ KALDIK. BU ARADA OGLUM VIDEOYA CEKTI DURUMU, BUNUN UZERINE TELEFON ELIMDEN ZORLA ALINDI VE VIDEO SILINDI. bIR KISMINI KURTARDIK FACEBOOKTA PAYLASTIM.TELEFONUMU GERI ALMAK ISTERKEN ELIME VURDU VE BENI ITELEDI 11 YASINDAKI OGLUM AGLAMA KRIZI GECIRDI. bURASI BIZIM ULKEMIZ POLIS CAGIRSAN 2 GECE HAPISTE KALIRSIN DENDI. TURKLERLE ILGILI HAKARETLERINI BURADA SAYMIYORUM. OLAY UZUN SINIRLERIM HALA BOZUK PARANIN BUYUK BIR KISMINI ODEDIM. fIRMANIN ADI : AEGEAN ATSALIS.HEMEN LIMANDAN CIKINCA YOLUN BASINDA, SIX RENT A CAR FIRMASINA BAGLILAR..MALESEF YARDIM EDECEK KIMSEYI BULAMADIK, DAHA SONRA ARAC KIRALADIGIM FIRMANIN SAHIBI BUNLARIN BUYUK ABILERI TAM BIR BASTARD!DI ZATEN DEDI.SIZDEN TEK RICAM BU FIRMADAN ARAC KIRALAMAMANIZ EN AZINDAN MARUZ KALDIGIMIZ HAKARETLERI AZALMASI ACISINDAN RICA EDIYORUM. \r\n\r\n\r\n

  60. Berkay Yılmaz
    13 Ağustos 2016 at 21:00
    Cevapla

    istanbuldan motorumla gitmek istesem sigorta yaptırmadan adaya giriş yapabiliyor muyum? bu arada çifte vatandaşım, bulgaristan pasaportum var. vize vs almam gerekiyor mu yinede? yardımcı olabilir misiniz?

  61. Emin demircan
    18 Ağustos 2016 at 21:00
    Cevapla

    Uzun zamandır sakız adasına gitmeyi planlıyorum. Eylül ayında kurban bayramı sonrasına gerçekleştirmek istiyorum. sakız adası tanıtım klavuzu olarak nitelediğim yazınızı okudum ve giderken mutlaka yanımda götüreceğim. Ellerinize sağlık.

  62. gülşans tufan
    4 Eylül 2016 at 21:00
    Cevapla

    merhabalar yazınızı okudum cok guzel anlatmıssınız 😀 bızde esımle bırlıkte 10 eylulde yanı onumuzdekı cumartesı gunu sakız adasına gıdıyoruz kısmetse ve sızın kaldıgınız otelde kalıcaz booking.com dan ayarladık :d izmirli olup da sakız adasını gezmemek olmaz dedım ama sakızdan once mıkonos, rodos ve santorını adalarını gezme fırsatı buldum :d yazınızdan notlarımı aldım guney adayı cok rahat gezıcegımı umuyorum 😀 paylasımınız ıcın tesekkurler =)

  63. Önder
    24 Aralık 2016 at 21:00
    Cevapla

    Yazilarinizi zevkle okuyorum,yabanci dilim yok ama gezmeyi cok seviyorum sayet sakiz yada samoz adasina gidersem lisan yuzunden kendimi nasil kurtaraCam bilgilendirseniz sevinirim tsk ederim. Not (mail adresimede cevap yazabilirsiniz)

  64. melike kutlay cengiz
    26 Aralık 2016 at 21:00
    Cevapla

    Önder Bey, telaşlanmanıza gerek yok, birçok okuyucum İngilizce bilmeden gittiler adalara, hiç de zorlanmadılar. Adalarda Türkçe bilenlere rastalayabileceğiniz gibi vücut dili de çok işe yarıyor. Mail adresinize teknik bir aksaklıktan ötürü ulaşamadığım için buradan yazıyorum. Mailleşmek isterseniz bana iletişim bölümünden yazabilirsiniz.

  65. recep kartal
    27 Aralık 2016 at 21:00
    Cevapla

    melike hanım çok güzel kaleme almışsınız.hiç sıkılmadan okudum.sizin gezginci ruhunuz aileden sanırım.sizin aileyi nezaman face de görsem mutlak biyerlerde.haluk ağbi bizi şaşırtıyor.\r\n

  66. duru
    25 Aralık 2017 at 11:55
    Cevapla

    Selam, Deniz Tour ile Sekiz adasına gitmek icin ne dersiniz?
    tesekkur ederim.

    • Melike Kutlay
      25 Aralık 2017 at 16:43

      Olabilir, detaylarla kendiniz uğraşmak istemiyorsanız neden olmasın?

  67. kaan
    13 Mart 2018 at 18:42
    Cevapla

    Bu yazınızda süper olmuş elinize saglık… Hangi ada yazınızdı hatırlamıyorum ama… Aynen şöyle yazmıştınız iyiki 12 adalar onlarda kalmış diye… Yerden göge kadar dogru tespit… Aynen katılıyorum size… Canım ara sokakların içine ederdik nokta net

Bir cevap bırakın