Yunanistan’da Neler Yemeli?

Yunanistan’da Neler Yemeli?

Komşumuz Yunanistan bu yaz tatili için de birçok seyahatseverin tercihi olacağa benziyor. Son yıllarda çıkarılan kapı vizesi uygulaması, ülkemizden gidiş kolaylığı, temiz plajları ve lezzetli deniz ürünleri Yunanistan'ı tercih sebeplerimiz…

Daha önce yazdığım Yakın Yunan Adaları Rehberi yazımda yediğim içtiğim benim olmuştu, size gördüklerimi anlatmıştım. Bu yazıda ise yediğim içtiğim sizin… Bakalım komşuda neler yemeliymişiz…

Bir Yunan Sofrası (Google'dan)

1- Greek Salad

Sofraların vazgeçilmezi Yunan salatası mutlaka denenmeli…

Salatanın malzemeleri basit, ama lezzeti dev! Bildiğimiz domates ve salatalık kocaman kocaman doğranıyor, salatanın üstü bir kalıp "Feta peyniri" ile taçlandırılıyor. Sonuç çok ferahlatıcı bir salata.

Greek Salad

Greek salad tarifini vereyim de tam olsun: İri doğranmış domates, salatalık, kuru soğan, yeşil biber karıştırılıyor. Siyah zeytin ekleniyor. Kapari de koyarsanız çok daha lezzetli oluyor. Biraz kekik serpelim, sızma zeytinyağı, limon, ve üstüne tabi ki Feta peyniri.

Feta, beyaz peynire benzese de aslında biraz farklı. Türkiye'de tam karşılığı hangi peynir bilemiyorum.

Salataya kesinlikle marul, maydonoz doğramıyoruz, sirke, nar ekşisi dökmüyoruz! Usulüne uygun yapalım değil mi…

Olgun Yunan salatasına yumulmadan az önce

2- Ahtapot Izgara

Aynı denizi kullanıyoruz ama onlar deniz ürünlerini döktürüyor! "Denizden babam çıksa yerim" diyenler bir de Yunan'a buyursunlar.

Ahtapot ızgara ahtapodun en leziz hali olarak biliniyor. Izgaraya girmeden önce ahtapotlar güneşte 1-2 gün kurutuluyor. Kurutulmak üzere sergilenen ahtapotlar güzel manzaralar oluşturuyor, turistler illa bir fotoğraf çekiyor…

Ahtapotlar tel dolapların içinde kurutuluyor

Ahtapotların da güneşlenmeye hakkı var…

Haşlama işlemi ahtrapotun lezzetini yok ediyormuş. Bu yüzden kurutulup ızgara yapılmış ahtapot çok lezzetli oluyormuş! İyi yapan bir yer bulmak da çok önemli, aşırı kuru ahtapot da sert olabiliyor.

Ahtapot ızgara (görsel alıntı)

3- Kalamar tava

Türkiye'den farklı olarak kalamarlar bacakları ile servis ediliyor.

Büyük kalamarlar halka halka kesiliyor, bebek kalamarlar ise kesilmeden servis ediliyor. Hepsi çok lezzetli, hepsi deniz kokuyor.

Yunanistan'da kalamar tava (görsel google'dan)

Üstelik Yunanistan'da ne zaman kalamar tava sipariş versem tabak tepeleme dolu geldi. Bir öğün niyetine yiyip doyabilirsiniz.

4- Kalamar dolma

Calamari stuffed with cheese görürseniz hemen sipariş edin derim… Kalamarı kesip içinden çıkan malzemeyi afiyetle mideye indirin. Mükemmel bir lezzet…

Peynir dolgulu kalamar dolması

5- Döner ve Cacık

Döneri "biz bulduk" diye sahiplenip dünyaya satmaya çalışmalarına uyuz olsam da birkaç kez "gyros" yemiş bulundum. Çok süper değildi. Yine de komşunun dönerini merak ederseniz bir öğlen yemeğinde denenebilir.

Gyros yani döner, yanında "tzatziki" olmasa hiç çekilmezdi. Tzatziki nedir diyenlere "Yunan Cacığı" cevabını verebiliriz. "Caciki" gibi okunduğunu duyabilirsiniz.

Caciki, aslında bizdeki "kuru cacık" tabiri ile eşleşiyor. Koyu kıvamlı süzme yoğurt, sarımsak ve rendelenmiş salatalık ile karıştırılıyor. Kıvamı çatalla yenilebilecek veya ekmeğe sürülebilecek gibi.

Şahsen ben cacığın bu halini de çok seviyorum, bazen evde de yapıyorum.

Bu yazdıklarım haricinde musakka, dolma gibi Türk lezzetlerinin Yunan versiyonları da denenebilir.

Yunan kahvaltısı bizim damak tadımıza uygun, peynir, domates ve zeytin yiyorlar. Tabii bizdeki kadar çok çeşit sunulan kahvaltı bulmak zor.
Kahvaltıda bir Yunan klasiği ise ballı yoğurt. Gidince ben de yiyorum, gayet iyi bir kombinasyon.

 

Yunanistan'da neler içmeli derseniz de öne çıkan 2 meşhur içki var:

Uzo: Rakının kardeşi. Her adanın veya bölgenin kendine özel uzoları olsa da uzonun asıl memleketi Midilli.

Uzonun memleketi Midilli'den

Mavi Barbayanni Türklerin en sevdiği uzo.

Samos'ta ise uzo su ile karıştırılmıyor, içine bir küp buz atılarak içiliyor. Racon böyle olsa da biz su ile karıştırmıştık.

Frappe: Soğuk neskafe gibi düşünülebilir. Sipariş verdiğinizde "şekeri nasıl olsun?" diye de soruluyor. Aynı bizim Türk kahvesi ısmarlarken belirttiğimiz gibi "sade", "az şekerli", "şekerli" gibi bir cevap vermeniz bekleniyor.Benim seçimim genelde "sütlü ve şekersiz" oluyor.

Sahilde frape iyi gider…

Özellikle sahilde güneşlenirken çok ferah ve serin bir seçenek frape…

Yunan biralarından da bahsedecek olursak, Türkler en çok Mythos markasını seviyor. Ama biz Alpha veya yerel biraları da severek tüketiyoruz. Gitmişken denemeli…

Sakız'da üretilen "Fresh Chios Beer"

Türkiye'de olup olmadığını bilmediğim Schweppes'in "ginger ale" aromalısına da Samos'ta rastlamış, çok beğenmiştim. Size de öneririm.

Yemeklerin maliyeti ile ilgili açıklama yapmak gerekirse; deniz ürünlerine tıka basa doyulmuş, biraz içki de içilmiş bir sofrada kişi başı 15-20 euro arası hesap ödeniyor.

Yazı özlettiysek, acıktırdıysak affola… Şimdiden herkese afiyet olsun 🙂
 

Son Yazılar
Yorum ( 8 )
  1. Dolap Perisi dedi ki...
    19 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Gitmeyi çok istediğim ülkelerden biri Yunanistan.Umarım bir gün benim de gidebilme imkanım olur .Böyle keyifli yazıları okudukça bir an önce yaz gelsin istiyor insan. .

  2. Istemihan Ulusoy dedi ki...
    20 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    yazınız cok guzel olmuş\r\nYaz aylarında 4/5 kere yunan adalarına gittiğimiz icin ilave etmem geren 2 önemli yemek mussel saganaki ve patlıcan musakka muhakkak yenmeli\r\nAyrıca fiatlar Bodrum la karşılaştırıldığıda hakikaten cok ucuz

  3. aylinden denemeler dedi ki...
    22 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Bu yaz görmeyi istediğim yerlerden inşallah kısmet olur.

  4. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    23 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    stemihan Bey, katkınız için teşekürler. Onları da mutlaka deneyeceğim bu yaz.\r\nBeğeniler için teşekkürler, umarım yolunuz düşer Yunana bir güzel yaz günü…

  5. Adsız dedi ki...
    2 Mayıs 2015 at 21:00
    Cevapla

    Sırf balık ve meze yemeğe dahi gidilir..

  6. Pinar
    27 Haziran 2015 at 21:00
    Cevapla

    bIZ DE YAZ TATILINDE ALMANYADAN IZMIRE GELECEGIZ AILe ziyaretine. gelmisken birazda gezmek istiyoruz. tamda esim yunan adalarinada bir gün gidelimmi diye sorunca arastirmaya basladim ve sizin blogunuzu buldum. yaziniz cok güzel ve aklimdaki soru isaretleri gitti tesekkür ederim. sevgiler\r\n

  7. g.zg
    14 Temmuz 2016 at 21:00
    Cevapla

    suan yunanisatnda olan birisi olarak heryer pis insanlar tahammulsuz ve maalesef ki otobuste cuzdanim calindi ulkemizin kiymetini bilelim

  8. Nuray demirkol
    23 Ağustos 2016 at 21:00
    Cevapla

    gYRos’un KOMŞUMUZDA genellikle domuz etinden yapıldığını hatırlatmakta fayda gördüm:)

Bir cevap bırakın