Çeşme’de Kışın Yapılacak 5 Şey

Çeşme’de Kışın Yapılacak 5 Şey

Bu ara bloglarda listeler şeklinde yazılar çok moda. “Yapmanız gereken 10 tırı vırı şey”, “Görmeniz gereken 20 ıvır zıvır yer” yazılarını gördükçe kendi kendimi gaza getirip “yazmam gereken tek şey”in bu konseptte bir yazı olduğuna karar verdim.

İçerik madde madde sıralanınca okuyucu için kavraması ve okuması rahat bir yazı oluşuyor. Yazar için de pratik, olay örgüsü oluşturmadan alt alta madde sıralayıp geçiyor. Denemeye değer…

Çeşme’ye hep yazın gittiniz. Hatta yazın o kadar çok gittiniz ki ben gelemedim yüzecek yer bulamamaktan korkup. Aya Yorgi’deki beach clubları benden öğrenecek değilsiniz, o yüzden ben de Çeşme’ye kışın gitmenin avantajlarından bahsedeyim dedim.

Çeşme’yi özlemediniz mi?

Yazın uçak biletleri, oteller ve restoranlar o kadar pahalıydı ki, oralarda harcadığınız para ile yurtdışına gidilirdi.

Alaçatı’nın süslü sokaklarında itiş kakış gezildi. Zaman zaman İstiklal caddesi kadar kalabalıktı oralar. Fotoğraf çekilmek istediniz, arkadan birileri geçtiği için uygun pozu çok zor yakaladınız.

Arkada insanlar olmasa ne hoş bir foto olurdu…

Arabanızı parketmek için saatlerce dolandınız.

Belki kalabalıktan istediğiniz kafeye oturamadınız bile. Boş olan neresi varsa oraya gittiniz.

Restoranlardaki aşırı kalabalıktan doğan kalitesiz hizmet de cabası.

Çektiğiniz, çektiğimiz işkence bundan çok daha fazlası. Kendimizi berrak sulara bırakınca hepsini unuttuk belki, müziğin ritmi ve cıvıl cıvıl ortam yazın bizim neşe kaynağımızdı. Ama inanın kışın da yaşanacak çok şey var bu cennet toprakta.

1- Termal oteller

Çeşme’nin sadece muhteşem koyları yok, aynı zamanda yerin altından fışkıran termal suyu da var. Ilıca plajının ismi de buradan geliyormuş zaten. Altın Yunus, Sheraton, Pırıl, Radisson Blu gibi termal havuzları olan iyi otellerde kalıp şifalı sulardan yararlanabilirsiniz.

Butik otel veya pansiyon tarzı bir yerde kalıp bazı büyük otellerin termal havuzlarından günübirlik olarak faydalanmak da mümkün.

Örneğin Sheraton Otel’de 1 günlük termal havuz kullanım ücreti 60 tl (2014 fiyatı). Buraya giderken yanınızda havlu ve terlik götürmenize gerek yok. Hem açık hem de kapalı termal havuzları var. Termal suyun yanı sıra sauna ve hamamından da faydalanıyorsunuz.

Radisson Blu otelinin termal tesisinin de oldukça şık olduğu söyleniyor. Çok tavsiye edildi, bizzat gidip göremedim. Günlük kullanım ücreti 50 tl imiş (2014).

Olgun’un ablaları ne zaman Ankara’dan gelseler Çeşme’de sıcak suya girmeden geri dönmezler. Biz de bu keyfi onlardan öğrendik.

En çok gittiğimiz yer Şifne Termal Otel. Burası eski ve köhne görünmesine rağmen bazı avantajlara sahip. En başta havuz açık havada, tam bir yaz gününde hissettiriyor sizi. Suyu temiz ve berrak, her gün yenileniyor. Suyun sıcaklığı uzun süre içinde kalmaya müsaade ediyor. Siz havuzun içindeyken yiyecek servisi de yapılıyor.

Yo yo yo, temmuz değil. Tarih tam da 30 aralık 2012

Tesiste soyunma odaları ve duşlar var. Ama havlunuzu, terliğinizi, saç kurutma makinenizi yanınızda götürmeniz gerek. Veya benim gibi saçınızı hiç ıslatmayabilirsiniz. Havuzun günlük kullanım bedeli 20 tl.

Arkadaşlar ile kafelerde buluşmak yerine buraya gelip sıcak suyun içinde muhabbet ederken bütün gün yayılıp kaslarınızı lokum kıvamına getirmek çok iyi gelecek, garanti ediyorum.

Ayrıca Şifne Termal Otel denize sıfır bir otel, sıcak sulardan serin sulara atlayıp daha sonra tekrar sıcak suya girip vücudu şoklama imkanı da var. Buranın denizi termal suya göre serin olsa da içinde sıcak su kaynadığı için Çeşme’nin diğer koylarına göre ılık denilebilir.

Eczacı kimliğim ile termal havuzlar ile ilgili bir de sağlık uyarısı yapmalıyım, kalp hastaları, enfeksiyonu olanlar, aktif kanseri olanlar, kanamalı hastalar, yüksek tansiyonlular, nefes darlığı çekenler, açık yarası bulunanlar termal havuzlara girmemeli veya dikkatli olmalılar.

2- Tarihi Yerler

Çeşme Kalesi, 2. Beyazıt tarafından 1508 yılında dikdörtgen biçiminde yaptırılmış, denizin kenarında 6 kulesi ve üç yanındaki hendeklerle muhteşem bir görüntü oluşturmakta.

İtiraf edin, yazın güneşin bağrında bir çoğunuz bu kaleye çıkmadınız. Zaten güneşi deniz kenarında batırmadınız mı? Ne ara çıkacaktınız ki? İşte şimdi serinlikte gezin bu kaleyi, içindeki Çeşme Arkeoloji Müzesi‘ni de ziyaret edin, fotoğraf çekilin…

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve şu an butik otel olarak kullanılan kervasaray, Çeşme kalesinin hemen yanında.

Tarihe ilginiz varsa geçmişi tunç devrine dayanan ve asırlar boyu el değiştirmiş olan merkeze 25 km uzaklıktaki Ildırı (Erytrai) antik kenti de gezilebilir. Tarihe değil de magazine ilginiz varsa da burayı gezebilirsiniz, çünkü “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisinin meşhur tecavüz sahnesi burada çekilmiş 🙂

3- Lezzet Durakları

Aradığınız ve özlediğiniz bir çok restoran yerinde duruyor. Kumrucu Erol veya Şevki‘de kumru yiyip, Veli Usta veya Rumeli Pastanesi’nde dondurma ile yaz günlerini yadetmek mümkün. Tatlıya doymadıysanız Furun Pastanesi’nin lezzetli makaronlarını kışın bulamasanız bile cheesecake ile ağzınızı tadlandırabilirsiniz. Biz lavantalısını yedik, çok ilginç ve lezizdi. Alaçatı Tatlıcısı İmren de kışın hizmetinizde.

Canınızı çektirmek gibi olmasın…

Alaçatı’da Yusuf Usta Ev Yemekleri restoranında Ege mutfağının vazgeçilmez otlarını tatma imkanınız var. Hiç şevketi bostan yemiş miydiniz?

4- Alaçatı Pazarı

Kışın yağmurlar ile meşhur Ege otları piyasaya çıkar. Arapsaçı, ebegümeci, pazı, tere, turpotu, hardal, radika, cibez ve daha bir çoğuyla tanışmanın tam zamanı. Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı Türkiye’nin en orjinal 10 yerel pazarından biriymiş. Diğerlerini okumak için tık tık

5- Şömine keyfi

Alaçatı’da bir taş evde kalıp şömine keyfi yapmak da muhteşem olmaz mıydı?

Çeşme’ye gittiğinizde yine de biraz kalabalık olsun derseniz yılbaşı arifesinde veya yılbaşında gidebilirsiniz. Her sene yılbaşı gecesi sokak partileri düzenlendiği için Alaçatı yaz günlerini aratmıyor. Bakın bu sene yılbaşı öncesi haftasonu Köşe Kahve‘de oturacak yer yoktu, herkes ayakta eğleniyordu.

Köşe kahve çok dolu, ayakta eğlenenler var

Yılbaşı teması Alaçatı hediyeliklerine çok yakışmış

Çeşme belediyesi kış turizmine katkı için “Olta balıkçılığı turizimini canlandırmak” gibi yeni bir hedef koymuş. Belki yakında bu da 6. maddemiz olur.

Sizin de eklemek istediğiniz Çeşme’de kış aktiviteleri varsa yorum kısmına yazsanız ne güzel olur.

O değil de, Çeşme bir cennet diyorum, evrenden torpili var diyorum, haksız mıyım?

Alaçatı’da konaklama için https://www.neredekal.com/alacati-otelleri/
Son Yazılar
Yorum ( 14 )
  1. Sergul Kato dedi ki...
    19 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    offf yaaa offfff canım çekti yine :)\r\nbu yaz sana yapışıyorum kabul mü?

  2. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    19 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    Kabul, ben de gezecek arkadaş arıyorum zaten. Yazın beraberiz 🙂

  3. dedim bitti dedi ki...
    20 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    tam da nereye gitsek derken bu yazıya rastlamam iyi oldu.en kısa zamanda tavsiyelerini uygulayacağım.ellerine sağlık 🙂

  4. Beyaz Sır dedi ki...
    20 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    3 ay önce Alaçatı’daydım.. Yazınızı okuyunca orayı ne kadar özlediğimi farkettim.. 🙂

  5. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    23 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    Kesinlikle gitmelisin, sıcak havuz ilk tavsiyem 🙂

  6. ÖZLEM SEZEN YILMAZ dedi ki...
    3 Şubat 2014 at 22:00
    Cevapla

    Sürekli gideriz fakat sıcak suyunu hiç denemedim 🙁 Bundan sonraki ilk ziyaretimde oradayım 🙂

  7. pembe vosvos dedi ki...
    24 Şubat 2014 at 22:00
    Cevapla

    termal havuzu denememis olmama hayiflandim suan, en kisa zamanda gidecegim 🙂

  8. zeynep yıldırım dedi ki...
    24 Şubat 2014 at 22:00
    Cevapla

    Bu haftasonu arkadaşımla gitmeye karar verdik alacatıya:))) tam zamanı değil mi ? ve ilk kez gideceğiz , yazınız bize harika bir rehber oldu. ellerinize sağlık….

  9. Adsız dedi ki...
    10 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Çeşmeye gelip balık ve deniz ürünleri yemeden dönmek olmaz. Dalyanköy balıkçı hasan diyorum. O kadar. ..

  10. hayal
    26 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    merhaba, gittiğiniz yerleri okadar güzel anlatıyorsunuzki sanki oralardaymışım gibi keyif alıyorum. hemen hemen tüm yazılarınızı okudum. biz 4 bayan eylül de çeşmede tatil düşünüyoruz. aracımız olmayacak plaj market lokanta gibi yerlere ulaşım kolay olan nerede kalabiliriz? tavsiye edebileceğiniz bir yer varmı?

  11. melike kutlay cengiz
    28 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba hAYAL hANIM, SANIRIM ARABASIZ EN MAKULU ıLICA OLUR. pLAJI GÜZEL, DOLMUŞLARA VE TAKSİYE ULAŞIMI KOLAY. aLAÇATI’YA YAKIN (KASSANIZ YÜRÜRSÜNÜZ). aMA çEŞME MERKEZDEN DE DOLMUŞLARLA HER YERE ULAŞIM MÜMKÜN. yAZILARIMI BEĞENMENİZ BENİ ÇOK MUTLU ETTİ, TEŞEKKÜR EDER, SEVGİLERİMİ SUNARIM…

  12. hayal
    29 Temmuz 2015 at 21:00
    Cevapla

    melike hanım,Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz. ılıca ile ilgili araştırmaya başladım umarım uygun bir apart bulabilirim.\r\nsevgilerimle

  13. Tolga Bali
    17 Nisan 2016 at 21:00
    Cevapla

    Sizi bu kadar çok takip eden varken sizle aynı yerlere gitmek çok akıllıca değil :)\r\nben bu yazı yunanistan ve hollanda alternatifleri ve mersin karaman gibi yurt içi turlarla değerlendiricem. ve mümkün olduğunca hafta sonları motorumla yakın çevre turları düşünüyorum.

  14. İzmir Gezi
    19 Temmuz 2018 at 17:12
    Cevapla

    Hafta sonu gezimiz için güzel bir rehber oldu teşekkürler..

Bir cevap bırakın