Bali’de Edinebileceğiniz 15 Eşsiz Deneyim

Bali’de Edinebileceğiniz 15 Eşsiz Deneyim

Önceki Bali yazılarımda da anlatığım gibi Bali her türlü gezgine kucak açan bir destinasyon. Keyif düşkünlerine, maceracı gezginlere, kendini arayanlara, veya sadece farklı bir şeyler görmek isteyenlere kadar herkes kendine ait bir şeyler bulacak Bali’de.

Bu yazımda Bali’de edinebileceğiniz tecrübeleri listeleyeceğim. Kim bilir, belki yazının sonunda Bali için bilet bakmaya başlarsınız, belli mi olur 🙂 Bu yazı bir nevi Bali’de yapılacaklar listesi olacak. Aynı zamanda “Neden Bali’de balayı” veya “Neden Bali’ye gitmeliyim” sorularının cevaplarını da bulmuş olacaksınız.

Aşağıda bahsedeceğim Bali aktivitelerinin hepsi yalnızca Bali’ye özgü olmasa da “Bali’de bir başka” olan deneyimler olacak. Örneğin güneşi denize batarken izlemek dünyanın pek çok yerinde yapabileceğiniz bir aktivite ama Bali’de bunun için çok şık mekanlar yapmışlar ve bu sıradan deneyimi Bali’de çok daha özel bir şekilde yaşama fırsatı bulacaksınız.

O halde başlıyoruz Bali’de Neler Yapılır anlatmaya:

1- Güneşi Mekanlarda Batır

Bali’de güneşi okyanusun üzerinden uğurlarken fonda harika müzikler çaldığını, çok hoş bir havuzda olduğunuzu, elinizde enfes bir kokteyl olduğunu hayal edin… Bali beach clubları işte böyle…

Seminyak – Kudeta

Bali’de güneşi uğurlamak için sizi güney Bali’deki mekanlara alalım.

Seminyak’ta “Kudeta”, “Potato Head Beach Club” , rengarenk şemsiyeleri ile Instagramik “La Plancha” , Beach Bar Alila, Woobar…

La Plancha – Görsel kaynağı tık tık

Canggu’da “Finn’s Beach Club”, “The Lawn” ve “La Brisa”

Jimbaran’da yanyana dizilmiş pekçok balık restoranında balık yiyebilirsiniz. Ayana Resort’un ünlü barı Rock bar da bir Bali klasiği.

Uluwatu’da çok çok ünlü olan Single Fin veya Karma Beach. Daha da lüks isterseniz El Kabron sizi bekler.

2- Dünyanın en pahalı kahvesi Kopi Luwak’ı dene

Şimdi aslında bilmenizi isterim ki bu aktivite tam bir turist tuzağı. Yine de listede yer veriyorum çünkü eğlenceli ve farklı bir deneyim.

En azından kahvecinin ortamı güzeldi. “Kapuçino” yerine “cat poo chino” yazarak espri bile yapmışlar.

Anlatılana göre Kopi Luwak kahvesi şöyle elde ediliyor; kahve meyvesini Civet Kedisi (misk kedisi) diye bir kediye yediriyorlar, sonra kedinin dışkısından çıkan fermente olmuş kahve çekirdeğini yıkıyorlar ve kavuruyorlar. Süreç uzun, meşakkatli ve kakalı (!) olduğu için kahve dünyanın en pahalısı olmayı hakediyor diyorlar. Ama gerçekten öyle mi?

Gitmeden önce barista bir arkadaşla konuştuğumuzda demişti ki, gerçek Kopi Luwak’ı anında ihraç ediyorlarmış ve turistlere dandik kopi luwak ikram ediyorlarmış. Hakikaten de öyle olmalı, çünkü fincanına 5 dolar verdiğim bu kahve çok da matah gelmedi bana. Üstelik 5 dolara içebildiğim bu kahve otel odalarında da ikram olarak sunuluyordu. Kopi Luwak olduğu iddia edilen bu kahveyi turistik eşya satan dükkanlarda da gani gani buluyorsunuz.

Kopi Luwak’ın hazırlanışını da “kahvenin üzerine sıcak su dök, tamam” şeklinde anlattılar, adeta Nescafe gibi. Dünyanın en pahalı kahvesi bu kadar kolay olmamalıydı diye düşünüyorum, çünkü 3. dalga kahvecilerde suyun kahvenin üzerine hangi açıdan kaç saniye döküldüğü filan hesaplanıyor.

Kolpa bir turist aktivitesi olsa da ben bu kahveyi deneyebileceğiniz bir tesisi ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü buralar aynı zamanda “agroturizm” tesisleri olarak geçiyor. Kahve bitkisini de, dalında bir ananası da hayatımda ilk kez burada gördüm.

Kopi Luwak üretiminde kullanılan misk kedilerini parmaklık arkasında tutup kahve yemeye zorladıkları için bu tesislerin çok etik olmadığını da söyleyebiliriz. Bu konuda hassasiyeti olan okuyucularıma duyurulur.

3 – Bali Masajı

Tayland gibi Bali de masajı ve masajcıları ile ünlü. Adım başı masaj yaptırabileceğiniz yerler görüyorsunuz. 1 saatlik masaj 8-10 dolar civarı ve yükselen dolar kuruna rağmen Türkiye’ye göre çok ucuz.

Biz bile 2 çocukla bir ayak masajına vakit bulabilmiştik.

Gözüme kestirdiğim masajcılardan birisi Seminyak’ta otelimize çok yakın olan Body Works Seminyak idi. Görsel Googledan

4- Sonsuz Yeşillikte Sallanan Salıncaklara Bin

Instagram’da çokça karşınıza çıkacak salıncak aktiviteleri Bali’nin olmazsa olmazı. İlk başta sadece Ubud’da Bali Swing diye bir tesis açılmış ve salıncak için 35 dolar alıyormuş. Bali halkı bunun çok tuttuğunu görünce pek çok yere salıncaklar kurulmuş. Örneğin bizim gittiğimiz Kopi Luwak tesisinde (Satria), sonrasında yemek yediğimiz restoranda (D’alas veya Paulina) ve hatta Tegalalang Pirinç Terasları’nda sallanabileceğiniz salıncaklar var. Dolayısıyla fiyatlar da düşmüş, 10-13 dolar civarında böyle bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Hatta salıncakta sallanırken fotoğraflarınız janjanlı çıksın diye uçuşan şık elbiseler bile kiralayabiliyormuşsunuz 🙂

Biz Satria’daki salıncağa bindik. Salıncak ekibi çok neşeli ve coşkuluydu. O anlamda memnun kaldım. Manzara zaten süperdi ve salıncak o kadar yüksekti ki ilk turlarda resmen dizlerim titredi. Gerçekten de adrenalinli bi aktivite 🙂

Bu tarz salıncaklar Karadeniz’de de çok moda. Orada da binilebilir tabii ki. Hatta Türkiye’dekiler daha korunaksız olduğu için daha heyecanlı bile olabilir. Ama Bali’deki manzaranız kesinlikle çok farklı.

Bali turizmi inanılmaz derecede Instagram’dan besleniyor. O yüzden bu salıncakların yanına bir de kuş yuvaları koyuyorlar ki insanlar binip fotoğraf çekilsin. Ben biraz pahalı buldum bunu ve çocuklarla oraya çıkmaya üşendim doğrusu.

Giderseniz Wanagiri Hidden Hill’deki sallanmayan manzaralı salıncak ve kuş yuvaları çok hoş bir fotoğraf noktası.

5- Pirinç Tarlalarını Gez

Bali pirinç tarlaları ile meşhur. Tarlalar dönem dönem renk değiştirse de şanslıysanız çok güzel manzaralarla karşılaşabilirsiniz.

Bazı tarlalar düzlükte, bazıları ise yamaçta olduğu için teraslar şeklinde. En ünlü pirinç terasları Tegalalang ve Jatiluwih pirinç tarlaları.

Tegalalang Pirinç Terasları

Tegalalang tarlalarına giriş bahşiş usulu. 10,000 IDR normal görülüyor (1 dolardan az). Girişte verdiyseniz sonradan siz tarlayı gezerken önünüze çıkıp bahşiş isteyenlere kulak asmayın.

Normalde tarlaların sahipleri var ve buradan pirinç elde ediyorlar, fakat bu tarlalar turizme de açık olduğundan aldıkları bahşişlerle tarlalara bakım yapıp turistlerin gezmesine uygun hale getiriyorlar.

6- Yerel bir Dans Gösterisi İzle

Bali’ye özel danslardan Kecak dansı, Barong dansı ve Legong dansı en çok karşınıza çıkacak olanlar.

Bu dansları nerede izleyebilirim derseniz, Kecak dansı için en önemli adres Uluwatu tapınağı. Fakat Uluwatu tapınağındaki kecak dans şovu tam günbatımında sergileniyor ve sizin o civarda sadece 1 gün batımı izleme şansınız varsa bence onu bir beach barda kullanmayı tercih edin. Kecak dansı Ubud’daki saray ve tapınaklarda da izlenebiliyor. Ubud merkezde gezerken mutlaka karşınıza çıkacak.

Ateşin etrafında Kecak dansı

Kecak dansını, ortada yanan bir ateşin etrafında maymun taklidi yapan çıplak insanların dansı gibi tarif edebilirim 🙂 Çok kaba bir tabir olsa da durum böyle 🙂 Ben bu dansı izledim ve gitmişken izlemenizi mutlaka öneririm.,

Barong dansı da yine Ubud merkezde birçok tapınakta izlenebilir, bir de Batubulan köyünde sabah gösterisi var. Biz de ona gidip para verme gafletinde bulunduk ama dünyada izlediğim en saçma şeydi diyebilirim. Barong dansını asla önermiyorum 🙂

Barong Dansı karakterleri

7- Sonsuz Havuz Keyfi ve Yüzen Kahvaltı

Pirinç tarlalarına ya da tropik yeşilliğe bakan bir sonsuz havuz keyfi tabii ki olmazsa olmaz bir Bali aktivitesi. Otel incelemelerim için sizi bu linke alalım.

Bali otellerinde havuz keyfini katlamanın yolu yemeğinizi yüzen tepsilerin içinde yemek. Biz yüzen kahvaltımızı sonsuz havuzda yemiştik fakat bazen odanızdaki özel havuza da getirdikleri oluyor. Gitmişken yüzen kahvaltı servisi olan bir otel tercih edebilirsiniz.

8- Tapınak Ziyaretleri

En ünlü tapınaklar

Tanah Lot
Besakih
Uluwatu (Pura Luhur)
Ulun Danu Beratan
Pura Taman Ayun
Pura Tirta Empul

Siz de bu tapınakta yıkanabilirsiniz, Tirta Empul

Ve karşınızda Tanah Lot

Biz bunlardan 3 tanesini ziyaret ettik. Yerleri de gayet makul ama bir yerden sonra çoğu birbirinin aynısı geliyor. Yine de oraya gitmişken tapınakları görmek size farklı bir bakış açısı katacak.

9- Bir Yanardağa Tırman

Bali’de 2 tane aktif yanardağ var ve bunlardan Maunt Batur’a trekking ile tırmanmak çok önemli bir turistik aktivite. Biz yapmadık ama çocuksuz olsak muhakkak denerdim.

10- Bir Şelale gör ve Yüz

Bali’nin şelaleleri çok meşhur. Bu şelalelere yüzlerce kaygan basamaktan inerek ulaşıyorsunuz. Biz cesaret edemedik ama siz doğanın bu mucizesine mutlaka bir şans verin. En ünlü şelaleler: Tegenungan, Gitgit, Sekumpul, NungNung, Banyumala, Tukad Cepung vs…

Hangi şelaleye gideceğinize karar verirken ulaşımının kolaylığını, gezeceğiniz güzergaha yakınlığını ve akan suyun rengini göz önünde bulundurabilirsiniz. Suyun rengini anlamak için fotoğraflardan kontrol etmeyi unutmayın, bazıları çok kahverengi akıyor.

Banyumala Görseli Google’dan

11- Bir Şifacıya Git

Benim en ama en çok istediğim fakat bi türlü fırsat bulup yapamadığım aktivite bu oldu. Gerçekten Bali halkı bu şifacıları bazı sağlık problemlerinden kurtulmak için kullanıyorlar. Ye Dua Et Sev filmindeki el okuyan Ketut Liar veya iyileştiriciliğine çok inanılan Cokorda Rai bu işin en popüler isimleri. Tabii Ketut Liar artık vefat etmiş, yerine oğlu bakıyormuş.

 

Tecrübe yaşamak için turist olarak bu şifacıları ziyaret edecekseniz bilmeniz gerekenler;

  • Önceden randevu almak işinizi kolaylaştırır
  • Şifacıların İngilizcelerinin çok kötü olduğunu unutmayın
  • Uzun pantolon veya sarong giymeniz onlara olan saygınızı ifade eder,
  • Bayanların adet görmüyor olmaları tercih ediliyormuş
  • Fiyatları ise 100,000 IDR ile 250,000 Idr arasında

Ünlü şifacılardan örnekler vermem gerekirse: Cokorda Rai, Pac Man, Ibu Jero, Jimmy Doyle, Ketut Gading, Man Nyoman, Sirkus, Made Surya

12- Yoga Yap

Spirütüel olarak Hindistan kadar olmasa da Hindistan’dan daha temiz ve güvenli olduğu için yoginilerin çok tercih ettiği bir yer Bali. Pekçok yoga stüdyosu ve yoga kursu da var zaten.

Muhteşem plajlardan yemyeşil manzaralara uzanan bir dinginlik var Bali’de, bu ortamın bi parçası olmak harika olurdu.

13- Yemek Kursuna Katıl

Bali’de Endonezya yemeklerini öğrenebileceğiniz yemek kursları çok yaygın. Kaldığınız otelde bile bulabilirsiniz. Mutfakla aranız iyiyse böyle bir kursa katılıp dönüşte evde o yemekleri yaparak Bali’yi anmak gayet iyi olurdu bence…

14- Alışveriş

Alışveriş her yerde alışveriş ama bence Bali’de alışveriş bi harika. Çok hoş dekoratif objeler, rattan çantalar ve düş kapanları benim çok hoşuma gitti.

15- Sörf Kursu Al

Kuta ve Seminyak sahillerindeki Avustralyalı sörfçülere katılmak çok farklı olmaz mıydı? Çok kolay öğrenilir mi bilmiyorum ama denemesi zevklidir sanıyorum 🙂

Bali’de yapılacaklar listesi olarak da nitelendirebileceğimiz bu listeyi daha da zenginleştirmek mümkün. Ne dersiniz, bu listeden sonra Bali’ye gitmek ister misiniz? Yoksa hala sizlik bir şey yok mu?

Bali ile ilgili diğer yazılarıma da göz atmak isterseniz:

Bali Gezi Planı, Maliyeti ve Bali gezi notları için bu linke,

Bali’ye çocukla gitmek isteyenler bu linke,

Bali otelleri için bu linke gidebilirisiniz.

Bali’de gezilecek yerler de çok yakında burada olacak.

Bu esnada Instagram’dan gezilerimizi takip edebilirsiniz.

Son Yazılar
Bir cevap bırakın