Arapapıştı Kanyonu Gezi Notları

Arapapıştı Kanyonu Gezi Notları

İlginç ismiyle ve muhteşem manzarası ile akıllarda yer eden, Türkiye’nin yeni turizm noktası Arapapıştı Kanyonu gezisinin detayları ile karşınızdayım.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer Barajı’nı üzerinde bulunduran Akçay’ın oluşturduğu bir kanyon. Daha önceki Ulubey Kanyonu yazımda da belirttiğim gibi kanyonlar, akarsuların oyduğu vadilere deniyordu.

Arapapıştı Kanyonu Aydın, Denizli ve Muğla il sınırları içinde yer alıyor. Kanyonun ziyaret merkezi Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı bir noktada.

Kanyon, İnceğiz Kanyonu olarak da biliniyor fakat turistik olarak Arapapıştı ismi kullanılıyor. Bu isim zamanında burayı istila eden Persler’in karşılarına çıkan kanyonu görünce şaşırıp kalmaları sonucu verilmiş. Çünkü “apışmak” bizim Aydın’da halk arasında çok kullandığımız bir kelimedir ve “şaşırmak, ne yapacağını bilememek” anlamına gelir.

Arapapıştı Kanyonu’nun oluşumu yüzyıllar sürse de bu kanyonun ziyarete açılması daha 1 senelik mesele…   2017’de Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılıyor ve önümüzdeki yıllarda da Aydın’ın hatta belki de Türkiye’nin en iddialı turistik aktivitesi olma yolunda ilerliyor.

Kanyonunun manzarası ilk görüşte “buraya gitmeliyim” dedirtiyor. Gidip gördükten sonra da söyleyebilirim ki evet çok güzel, ama geliştirilmesi gereken yönleri de var.

Bir Aydınlı olarak ben bu kanyonu çok sevdim ve gurur duydum. Tanıtımına katkıda bulunmak için de hemen anlatmaya başlıyorum:

Arapapıştı Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Arapapıştı Kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesinden yarım saat uzakta yer alıyor. Aydın Merkez’den ise araçla bir buçuk saat kadar uzakta.

İzmir ile Arapapıştı Kanyonu arası ise 2,5 saat kadar sürüyor.

Araba ile gidecekseniz Aydın Merkez’den Denizli yolu üzerinde ilerleyip Yenipazar sapağına giriyorsunuz. Daha sonra tabelalar sizi yönlendiriyor.

Biz kendi aracımız ile gittik fakat civar illerden birçok tur düzenlendiğini görüyorum.

Arapapıştı Kanyonu’nda Neler Yapılır?

Arapapıştı Kanyonu’nda gidilecek 2 nokta var.

Birincisi kanyonun içine düzenlenen tekne turlarının kalktığı nokta: Arapapıştı Kanyonu İskelesi

İkincisi ise o muhteşem manzarayı görebileceğiniz Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi.

Bu iki noktayı da görmezseniz geziniz biraz eksik kalacaktır. O yüzden tüm gününüzü buraya ayırmanızı öneriyorum, çünkü iki nokta arasında 50 dakikalık mesafe var (araba ile).

Tekne Turları:

Arapapıştı Kanyonu’nda Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından tekne turları düzenleniyor. Teknelerin kalkış noktası “Arapapıştı Kanyonu İskelesi”olarak geçiyor.

Arapapıştı Kanyonu İskelesi ve tekneler

2018 yılında tekne sayısı az olduğu için özellikle hafta sonları gittiğinizde teknelerde yer bulamıyordunuz, o yüzden kanyonun facebook sayfasında da yer alan numarayı arayıp rezervasyon yapmak gerekiyordu. Numarayı burada da paylaşıyorum: 0542 305 95 85

Keşke daha fazla tekne olsa ve kimse geri dönmese diye düşünmüştüm ama tekne saysının arttırılamamasının sebebinin siyasi olduğu söylendi. Ne derece doğru bilemiyorum.

Aklınızda olsun: Arapapıştı Kanyonu’nda tekne turu yapmak istiyorsanız (ki çok keyifli olduğunu söyleyebilirim) kanyonu ziyaret etmeniz gereken aylar nisan ve mayıs ayları. Aslında 12 ay boyunca tekne turu düzenleniyor fakat sadece nisan ve mayıs aylarında suyun seviyesi kanyonun içine girmeye müsaade ediyormuş. Diğer aylarda baraj gölünde bir gezinti yapılıyor sadece.

Ağustos ayında ise tekne ile şelale akan bir yere giriliyormuş ve yüzme imkanı da olabiliyormuş. Bize ağustostaki tekne turunun da keyifli olduğu söylendi.

Yine de siz gitmeden önce yukarıda verdiğim telefon numarasını arayıp tekne turunun nereye kadar gittiğini, kanyonun içine girilip girilemediğini sorun derim. “Kaya mezara kadar gidiyor” derlerse çok şanslısınız, bu fırsatı kaçırmayın 🙂

Arapapıştı Kanyonu’nda tekne turuna katılım bedeli: Tam 30 tl, Öğrenci 15 tl idi. (2018 yılı)

Tekne turlarının süresi mevsime göre değişebilir fakat ideal olarak 2 saat sürüyor. 1 saat gidiş 1 saat dönüş şeklinde. Her saat tur yok, başlangıç saatlerinden size uygun olana rezervasyon yaptırmalısınız. Örneğin biz öğlen 2’deki tura katıldık, tekrar karaya ayak bastığımızda saat 4 idi.

Teknelerde tuvalet, yiyecek, içecek yok. İskele mevkiinde bu ihtiyaçlarınızı gidermenizi öneririm.

Tekneye çocukla binilir mi? Biz bindik. 2,5 yaşındaki kızım, 3,5 yaşındaki yeğenim ve 2 aylık bebeğimiz ile bindik fakat özellikle dönüş yolunda insanı sersem eden bir rüzgar var. Yani eğer endişeli ebeveyn iseniz bu rüzgar sizi rahatsız edebilir. Çocuğunuz olmasa bile kendiniz için tedbirli gelmenizi öneririm.

Biz çocukları bağrımıza bastık, örtüler örterek koruduk. Zaten takipçilerim bilir, Ekin hem Malezya’da hem de Antalya’da fırtınalı havalarda teknelerde dalgalarla boğuşmuş bir çocuk, ona vız geldi 😛

Tekneye binerken can yeleği veriyorlar, ama giymeniz çok da mecburi değil gibi. Ben giymedim, Umay’ı emzirdim.  Giymemek sizin aldığınız bir risk, onlar can yeleğini size teslim etmekle yükümlüler.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu ile ilgili genel bilgileri verdiğime göre sıra geldi gezintiden bahsetmeye. Tekne turunu güzel kılan noktaların başında suyun rengi geliyor, kesinlikle çok hoş.

Kanyonun doğası bir Norveç kadar yeşil olmasa da bazı noktalarda kendimi Norveç fiyortlarında hissettim. Yer yer de Phuket’teki lagünlerdeymişim hissi oluştu. Kanyon içinde gezerken Karabatak veya başka ilgi çekici balıkçıl kuşlara rastlıyorsunuz.

Suyun rengi çok hoş

Kendimi Phuket’te sandığım da oldu

Kanyonun içinde yapılan tekne gezintisinde sadece doğa mucizesi değil, bazı tarihi kalıntılar da görüyorsunuz.

Kayaların arasına oyulmuş bir manastır, mağaralar ve tekne ile gidilen son noktada bir de kaya mezarı görüyorsunuz.

Buradaki manastırın içindeki oyuğu takip edince Afrodisyas antik kentine çıkıldığına inanılıyormuş.

Aphrodisias da Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan bir antik kent. Bilenler bilir, burayı Ara Güler keşfetmiş ve çok ilginç bir hikayesi var. 1964 yılında fotoğrafçı Ara Güler Aydın’a bir baraj açılışına gelir. Dönüşte ise yolunu kaybeder ve tesadüfen girdikleri Geyre köyünde bir bakar ki köylüler antik kalıntıları kahvehanede masa olarak kullanıyor, evlerin direkleri tarihi sütunlar… İstanbul’a dönünce burayı araştırmaya başlar ve buranın kayıtlarda geçmediğini farkeder. Zaman içinde anlaşılır ki burası antik çağdaki Aphrodisias kenti!

Umarım bir gün orayı da gezeriz diyor, Arapapıştı’ya geri dönüyorum.

Kayaların arasındaki taş örgü yapının manastır olduğuna inanılıyor 

Kayalara oyulmuş bir mezar

Tekne gezisi bitip iskeleye indiğinizde bir molaya ihtiyacınız olabilir. İskelenin hemen arka tarafında Bozdoğan Belediyesi’nin kurduğu yöresel pazarda oturup dinlenebileceğiniz bir mola yeri var. Bu bölümdeki yiyecek – içecek çeşitliliği arttırılabilir belki.

Seyir Tepesi

Fotoğraflarda gördüğünüz o güzel manzara için Google Maps’e Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi yazıyorsunuz ve kendinizi teknolojinin nimetine teslim ediyorsunuz. Araba ile dar dağ yollarında tepelere tırmanıyorsunuz, yer yer “acaba doğru mu gidiyorum” diye endişelenseniz de sonunda manzara noktasına ulaşıyorsunuz.

Araçtan inice kayaların üzerinde birkaç dakika yürümeniz gerekiyor.

Kayaların üzerinde çeşitli pozlar verebilirsiniz fakat biraz tehlikeli! Ben epey korktum

Aylardır hayalini kurduğum manzaraya ulaştım!

Biz bu tepeye akşamüstü çıktık ve gördüğünüz gibi kanyonun kuşbakışı görüntüsüne yandaki dağların gölgesi düşüyordu. Belki sabah saatlerinde gitseniz fotoğraflarınız daha hoş çıkabilir. (Biz 13 Mayıs tarihinde gitmiştik)

Bizim gittiğimiz tarihte seyir tepesinde inşaat halinde ahşaptan teraslar, bungalovlar filan vardı. Anlıyorum ki önümüzdeki yıllarda burada çok daha farklı turistik aktiviteler yapılacak, belki konaklama imkanı bile olacak. Fakat şu an için yapılabilen tek şey kayaların üzerinden manzaraya bakmak.

Seyir Tepesinde faaliyetler vardı, bakalım önümüzdeki senelerde neler olacak burada…

Böyle güzel bir yeri gezdikten sonra gününüzü lezzetli bir şeyler ile taçlandırmak isterseniz dönüş yolu üzerinde mutlaka pide yemelisiniz. Aydın’ın birçok ilçesi pidesi ile meşhurdur. Bozdoğan, Yenipazar, Karacasu, Nazilli vs…

Bizim tercihimiz tam yolumuzun üstü olduğu için Yenipazar oldu. Yenipazar bir “cittaslow”, yani “yavaş şehir”. Yerel yaşantının korunduğu, “yavaş yemek” akımının benimsendiği küçücük bir yer burası. Pidecilerin hepsi güzeldir eminim ama biz Elmas Pide’ye oturduk.

Siz pidenizi Bozdoğan’da yerseniz Mikado isimli pideci çok meşhur. Karacasu’da Şirin Pide, Nazilli’de ise Kısmet Pide Salonu çok ünlü. Sizin bildiğiniz başka iyi pideciler varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Normal pidenin üzerine bir de tahinli söyleyip çay eşliğinde yemek adettendir. Şimdiden afiyet olsun 🙂

Ülkemizin doğal güzelliklerinin kıymetini bilip, onları iyi koruyup pazarladığımız günleri görmek dileğiyle…

Son Yazılar
Yorum ( 2 )
  1. Mustafa Baş
    11 Haziran 2018 at 01:18
    Cevapla

    Şahinkaya Kanyon u gezmiştim.
    Ama burası gerçekten mükemmel…
    Güzel bilgileriniz için çok teşekkürler

  2. m.fatih uygan
    21 Mart 2019 at 22:44
    Cevapla

    merhaba melike hanım ;
    çok güzel dade bir dille anlatmışsınız. doyurucu ve aydınlatıcı bir anlatım. bir an önce gelip anlattığınız güzellik leri görmek istiyoruz. teşekksevgiyle kalın.
    m.fatih uygan.

Bir cevap bırakın