Amasya Yemin Töreni

Amasya Yemin Töreni

Eşimin askerliğinin Amasya'ya çıkması üzerine yemin töreni hazırlıklarımız başladı. Kalabalık gitmeyi hayal ederken yemin töreni tarihi değişince planlar suya düştü, uçak biletlerimiz yandı ve yolcu sayısı 2'ye düştü, kayınvalidem ve ben.

Aslında çok turistik bir gezi olmadığını söyleyebilirim, daha çok asker ziyaretiydi.

Sun Express ile İzmir'den belli günlerde Samsun'a direk uçuşlar var. Biz de o şekilde ayarladık. Samsun Çarşamba havaalanından servisler ile Samsun merkeze ulaşıyorsunuz. Otobüs deniz kenarından gidiyor, Bandırma vapurunu görüyoruz.

Cumhuriyet Meydanı diye deniz kenarı bir yerde iniyoruz, biraz içeri yürüyünce otobüs yazıhanelerinin bulunduğu merkezi bir meydan burası. Buradan Metro Turizmin Amasya'ya giden minibüslerine bilet alıyoruz.

Yeşilırmak kenarında çoğu otel olarak kullanılan konaklar

Amasya dağ eteğinde bir şehir. İçinden Yeşilırmak geçiyor.

Gelmeden önce kalacağımız yeri telefonla ayarladım. Irmak kenarında konaklar var, bir kaçını arayıp doluluk durumuna ve fiyata göre tercih yaptım. Bizim kaldığımız yerin adı Şükrü Bey Konağı idi. Eski bir konağın odaları otel odası gibi düzenlenmiş. İçinde avlusu olan, lobisi şark köşesi gibi dizayn edilimiş bir konak. Odamız Yeşilırmak manzaralıydı.

Kaldığımız konağın avlusu

 Yeşilırmak'ın hemen arkasında yükselen dağda kral mezarları göze çarpıyor. Buraya merdivenlerden çıkış var.

Dağda kaya mezarları
Kaya mezarları gece ışıklandırılıyor
 
Amasya, Osmanlı zamanında şehzadelerin eğitildiği şehirmiş. İlk olarak 1. Murat oğlu Yıldırım Beyazıt'ı Amasya valisi yapmış ve ilerleyen dönemde de şehzadeler burada eğitilmeye devam etmiş. Nehir kıyısında her birine ait büstler vardı. Bir de Şehzadeler Müzesi varmış, biz gitmediğimiz için yorum yapamıyorum.

Aynı zamanda Ferhat ile Şirin'in şehriymiş burası. Hikayenin burada geçen versiyonuna göre Ferhat buradaki bir dağda oyuklar açarak şehre su getirmeye çalışmış. Bunu da Amasya merkezden tugay komutanlığına giderken taksici anlattı. Ferhat'ın yaptığına inanılan oyukları gösterdi bize. Yolda giderken fotoğrafını çekemedim 🙁

Yemek konusunda, 2 yere gittik:

Amesia Mutfağı: Yeşilırmak üzerinde köprülerden birinin ayağında hemen, yine bir konak. Spesyali keşkek ve yaprak sarması. Sarmanın özelliği içinde bakla olması ve muska şeklinde sarılması. Genel olarak yemekler lezzetli, sunumlar başarılıydı.

Amesia mutfağı, içi antikalarla dolu. Fotoğraftaki elbise konağın ilk sahibinin gelinliğiymiş.

Ali Kaya Restoran, buraya araçla çıkmak şart, epey tepede bir yer. Amasya manzarası eşliğinde yemek yeniyor. Tokat kebabının ününü duymuştuk ama kış sezonunda yapılmıyormuş. Amasya'da yemek deyince hemen hemen her yerde burası öneriliyor.

Amasya'ya tepeden bakış

Son Yazılar
Yorum ( 2 )
  1. Ufuk
    29 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Amasya tarafına bir daha yolunuz düşer ise Merzifon a bekleriz 🙂

  2. MURAT ILDEM
    5 Eylül 2015 at 21:00
    Cevapla

    bucket list’imizde sehzadeler sehri amasya’da var. konaklama ve yemek bilgileri faydali oldu, tesekkurler.

Bir cevap bırakın